dijous, 13 d’agost del 2009

B TSELEM 10-8-09

No estan malament els esmorzars de Jerusalem: croissants que no te'ls acabes i cafès amb llet de litre. Cal venir al Jaffa Street, tenir la butxaca una mica plena i no ser palestí (ja que tots menys els Jerusalemites tenen l'entrada prohibida).
Ben esmorzats anem a les oficines de B'TSELEM, a la mateixa Jerusalem. A la porta de les oficines l'hospitalitat israelina fa presència ja que un home sense preguntar-li ens diu que ell no ha de parlar anglès sinò que nosaltres hem de parlar hebreu.

B'TSELEM és un oasis a Israel. Treballen per defensar els drets dels palestins quan van a pressó sense cap altra raó que ser palestí, quan els demoleixen la casa, estudien els efectes del mur, de l'ocupació, del creixement de les colònies de jueus a Palestina i del llarg etcètera de les polítiques opressores cap als palestins de l'Estat d'Israel.

Seguint amb B'TSELEM fem un recorregut en minibús per les rodalies de Jerusalem. El mur és un element constant en el nostre viatge. Els efectes per a les famílies palestines són desastrosos. La limitació de la llibertat de moviment és evident en tot moment i en totes les formes conegudes. Explicarem només una: arriben uns colons israelians a terres palestines i instal·len caravanes que amb el temps i amb la permissibilitat del govern israelià es convertiran en cases. Al voltant de la colònia es desenvolupen serveis: carreteres, subministrament d aigua, electricitat...que només faran servir els colons. Per últim, també faran servir l'exèrcit israelià per protegir-se dels antics habitants de les terres que no entenen que no puguin fer els seus serveis ni entrar a les seves terres. Actualment, a Palestina hi han mes de 120 colònies de jueus.La primera va ser a Hebron, que actualment és una de les més radicals en opressió als palestins.

Per la tarda, fem una visita religiosa per Jerusalem, una ciutat on convergeixen tres religions: cristians, jueus i musulmans.

1 comentari: